Moodboard - brukar översättas till inspirationstavla och beskrivs bäst som ett verktyg som hjälper dig att finslipa dina visuella idéer i början av kreativa projekt. På Voyage Media startar vi de flesta av våra projekt med en moodboard
Moodboard är ett collage av bilder, materialprover, färgpaletter och ibland innehåller de även beskrivande ord och typografi för att förstärka den visuella idén.
Moodboards används av en mängd olika kreativa proffs, till exempel grafiska formgivare, arkitekter, fotografer, inredare och filmskapare.
På Voyage Media börjar vi ofta våra digitala designer med en moodboard för att visualisera projektet.
Moodboards hjälper dig att förfina dina idéer.
Kanske börjar du likt ett tomt blad och vill hitta inspiration. Kanske har du redan en stark idé men vill visualisera och befästa den för dig själv för. I båda fallen kan en moodboard ge dig den klarhet du behöver innan du startar ditt projekt.
Moodboard hjälper dig att kommunicera dina idéer till andra.
Vanligtvis kommer du som kreativ professionell att skapa en moodboard och använda den för att presentera dina idéer för din klient. Utifrån din moodboard kan klienten ge feedback utifrån den övergripande idén och välja att behålla vissa objekt på moodboarden och stryka visa. Du kanske till och med presenterar flera moodboards för att visa olika alternativ.
Om du är privatperson och planerar ett privat evenemang kommer du förmodligen också att behöva kommunicera dina idéer till någon annan någon gång. Dessutom blir din moodboard ett fint minne att spara.
På Voyage Media tycker vi nästan att det bästa med moodboards är att de är så roliga att skapa.
Ett av de viktigaste valen att göra när du skapar en moodboard är om du vill att den ska vara fysisk eller digital. På Voyage Media jobbar vi med båda varianterna.
Vanligtvis läggs de ut på en bit någon slags bräda, vad som passar för ändamålet. Montera fotografier., klipp ut dina bilder snyggt och fäst dem på brädan med spraylim för bästa resultat. Du kan lägga bilderna ovanpå varandra så att de täcker hela brädet; om du föredrar mer en snygg rutnätlayout med mellanrum mellan objekt, överväg att måla brädet i en färg som matchar din valda palett.
De låter dig enkelt infoga bilder du har sett på internet eller objekt du har fotograferat digitalt. Ett antal onlineplattformar erbjuder dig ett sätt att sammanföra dessa bilder.
Adobe Suite finns självklart med i Voyage Medias verktygslåda. men vi använder även Pinterest och Canva, som du säkert känner till - men vi omnämner dem oavsett.
Med Pinterest som är en sociala medieplattform (som också är en fantastisk sökmotor) kan du enkelt ordna dina bilder i olika teman eller ”anslagstavlor”. På Voyage Media tycker vi att Pinterest är extra bra, till och med unikt- för att upptäcka nya bilder. Kolla gärna in Voyage Media på Pinterest här…
En annan fördel är såklart att många är känner till Pinterest som plattformen. Det gör det enkelt för dig att samarbeta med andra.
Canva erbjuder online grafiska designverktyg gratis eller som en premium variant. Canvas moodboard-tillverkare har en dra-och-släpp- funktion och flera snygga mallar. Voyage Media gillar de enkla och snabba sättet att jobba.
För att bestämma om du vill göra din moodboard fysisk eller digital, kan det vara bra att fundra på följande.
Är kunderna eller personerna du kommunicerar med lokala eller befinner de sig långt bort? Om de är långt borta är en digital moodboard som du kan maila till dem eller dela en länk till såklart mer praktisk.
Hur viktiga är texturer för dig? Om du attännerk dina idéer bäst förmedlas av riktiga tyger och material som en person kan känna med fingrarna, kan en fysisk bräda vara valet för dig.
Varifrån samlar du de flesta av dina moodboardartiklar? Om du tenderar att spendera mycket tid online, samtidigt som du sparar bilder som inspirerar dig, kör digitalt.
Om du älskar att läsa tidningar och redan har en hög med dem att arbeta med, kör fysiskt.
Du har förmodligen några idéer i åtanke från början. Brainstorma nu några nyckelord som är förknippade med dessa idéer - för ett inredningsprojekt kan du nollställa stilen (modernistisk, skandinavisk, tropisk), material (betong, ask, rotting) eller färg (senapsgult, rodnad rosa, skogsgrönt ). Det här hjälper dig med bildsökningar online - prova Google men även Getty, Unsplash, Pinterest och Instagram. Om du inte dras till en viss idé ännu, sätt dig ner med en branschtidning eller bok, låt ögonen ströva omkring och notera vad som ger genljud. Du hittar snart inspiration.
Ta dina tidiga inspirationskällor och utmana dig själv att tänka krativt och nytt för att hitta mer.
Naturen, illustrationer, konstverk, tyg- och färgprover, arkitektur, föremål och kläder (listan kan göras oändlig) kan alla vara bra moodboard foder. Bortse inte heller från typografi – ett serif-teckensnitt i gammal stil kommer att ha mycket olika konnotationer än en ren och modern sans-serif-stil, och detta gör det till ett utmärkt verktyg för dig att visa upp några nyckelord eller relevanta citat.
Oddsen är att du nu har mer material än vad som är användbart. Ta reda på genom att välja bilder och prover som samsas harmoniskt, bygga in en viss bredd för att återspegla din originalitet (eller öka dina chanser att vädja till klienten, om du arbetar med en). En sammanhållen färgpalett är viktig, så släng allt som krockar.
Sist men inte minst …
Om du gör en digit moodboard kan du att ta fem nyckelfärger från bilderna till färgrutor.
Gör du en fysisk moodboard, skaffa äkta färg- och tygprover för samma effekt.
Tänk på att om du gör en fysisk moodboard som sedan skall bli en digital produkt - tänk på att färger upplevs vädligt olika på skärm och i vår fysiska verklighet
Lycka till och tveka inte att höra av dig!
Madeleine
Copyright © Alla rättigheter förbehållna Voyage Lifestyle & Media
Foto: @voyagemedia.se & Shutterstock